Hej Ebba Lennhammar, 19 år från Grängshyttan i Nora. Du var en av drömjobbarna förra sommaren – hur var det?
– Drömjobbet är som det låter, ett drömjobb. Man får ta sina egna idéer och tankar till att sedan skapa eller förverkliga något som man vill testa. Utöver Emax fick vi lyssna på Janis, som höll i bland annat föreläsningar på Bergslagens Sparbanks kontor i Lindesberg. Han tog upp vad som är viktigt att tänka på om företagande och det var en lyx att få komma till banken under fyra dagar, enligt mig.

Berätta mer om Emax!
Under Emax hände massa olika spännande saker, bland annat tävlingar, utmaningar och föreläsningar. Dagarna var något som jag inte kommer att uppleva igen. Det var så många drivna ungdomar som man fick inspiration av samtidigt som det var så mycket positiva intryck. 

Vad fick dig att söka till Drömjobbet?
– Det som fick mig att söka var att jag tycker om att vara kreativ, testa på saker och ha eget ansvar. Jag kände direkt att det var något för mig, att det var en bra möjlighet som man fick via banken om man ville testa på något annat än ett ”vanligt” sommarjobb. För det här var något utöver det vanliga. Det var en otrolig upplevelse och ett minne för livet!

Vad är det bästa med Drömjobbet?
– Det bästa med drömjobbet är kort och gott att jag fick möjligheten att göra verklighet av en idé. För mig var det att förmedla ett budskap som jag tycker är jätteviktigt att få höra i ung ålder.

Berätta lite om ditt företag!
– Jag fick en idé att förmedla budskapet om att vi alla, framför allt kvinnor, duger som vi är oavsett hur vi ser ut. Jag har i ung ålder känt av press från bl.a. sociala medier att man ska se ut på ett visst sätt när det gäller kropp, vikt och mat. Detta ville jag ändra på och därför skissade jag upp en logga för hand som jag sedan fick hjälp med att trycka på tygpåsar. Tygpåsen gick sen att använda som en förvaringspåse med ett viktigt budskap på och med förhoppningen om att kroppshets och ätstörningar ska minska.

Har du innan eller efter denna period också haft UF-företag på skolan?
– Jag och två andra tjejer drev UF-företag i tvåan på gymnasiet (jag går nu tredje året). Vi hade då mer av en tjänst där vi bl.a. tillverkade fruktkorgar och levererade till företag.

Hur ser planerna inom företagande ut framåt, är det något som du kan tänka dig i framtiden?
– Framöver vill jag fortsätta med företaget och drömmen är att efter jag vidareutbildat mig starta och driva ett eget företag.

Vad skulle du vilja säga till de ungdomar som funderar på att söka till Drömjobbet?
– SÖK! Du har inget att förlora; du får ny kunskap, vänner från hela Sverige och erfarenheter att använda framåt i livet. Drömjobbet var bland det roligaste jag gjort, jag är väldigt tacksam för att jag fick möjligheten att vara med om detta.

Ebba Lennhammar