Våra tjänster

Prata pengar med barn

Barn som lär sig att hushålla med sina pengar och spara regelbundet, känner mindre oro och stress kring ekonomin. Att tidigt börja prata om pengar och hur mycket olika saker kostar, hjälper nämligen ditt barn att förstå pengars värde.

Utgiftskollen för unga
  • Visa hur en budget kan se ut

    Hur får man koll på hur mycket pengar man får in och hur mycket pengar som går ut? Visa barnen hur man gör en budget och diskutera gärna skillnaden mellan ”behöver" och "vill ha". På så sätt kan barnen förstå hur man förvaltar pengar och prioriterar rätt.

  • Förklara vad saker kostar

    Prata om vad saker kostar, till exempel mat och kläder. I takt med att barnet blir äldre kan man prata om hur ett hushåll betalar räkningar varje månad. Visa också hur fördelningen kan se ut mellan nödvändiga kostnader – som bostad och mat – och nöjen, som restaurangbesök och resor.

  • Hjälp barnet att förstå vikten av att spara

    Ett sparande gör att man klarar oväntade utgifter bättre och man får en tryggare ekonomi. Visa gärna barnen hur du själv sparar pengar för att familjen ska kunna göra roliga saker. Om dina barn är lite äldre kan du kanske förklara hur pengar kan växa över tid? Detta kan väcka ett intresse hos barnen för att själva spara långsiktigt när de får möjligheten.

  • Prata om var pengar kommer ifrån

    Du kan öka ditt barns förståelse för ekonomi genom att berätta hur och varför man får pengar. Vissa får pengar genom att arbeta och andra genom att driva företag eller investera. Vissa kan även få pengar genom sin pension eller någon form av ekonomiskt stöd. 

  • Förklara vad pengar ska räcka till

    Pengar är en förutsättning för att vi ska överleva och köpa till exempel mat, boende, kläder och hälsovård. Pengar hjälper oss också att planera för framtiden så att vi kan skapa en bra livskvalitet. 

Spara till barn

Hur vill du spara till ditt barn?

Ungdomskonto

På kontot kan barn få in sina pengar och sköta sina betalningar. Swish och bankkort kan kopplas till kontot. För barn och unga upp till 21 år.

Tre sorters vecko/månadspeng - vilken passar er familj?

Om möjlighet finns, ge barnen en vecko- eller månadspeng och låt dem själva hantera sina pengar. Börja med en mindre summa från tidig ålder och öka successivt. Detta hjälper dem att förstå pengars värde, lära sig att hushålla med sina resurser och utveckla en förståelse för sparande och ekonomi.

  • Liten veckopeng för småköp

    Barnet får ganska låg veckopeng för småköp, men slipper betala för större saker som bio, kläder och fika. Passar ofta yngre barn som just har börjat få veckopeng och som ska träna på att hantera den. 

     

  • Baspeng med chans till extrapengar

    Barnet får en baspeng, med chans till mer pengar genom att hjälpa till hemma. Kanske städa badrummet, passa småsyskon eller laga mat. Passar många barn i mellanstadieåldern. 

  • Hög månadspeng och egen ekonomi

    Barnet får en ganska hög månadspeng, och får själv betala för till exempel kläder, fika, mobilappar. Passar ofta lite äldre barn som vill träna på att sköta sin egen ekonomi. Ett bra sätt att lära sig vad man själv kostar!

     

Andra läste också

  • Sju tips om veckopeng och månadspeng

    Veckopeng och månadspeng är en bra start för att lära barn om pengar. Men hur mycket ska man ge och ska de få köpa precis vad de vill för pengarna? Här är våra 7 bästa tips!

    Sju tips om veckopeng och månadspeng
  • Ekonomens tips till blivande föräldrar

    Barn gör dig rik på kärlek och upplevelser, men de innebär också utgifter – omkring 1,5 miljoner kronor per barn fram till 19-årsdagen. Barn- och studiebidraget täcker en knapp femtedel men det finns andra sätt att få pengarna att räcka till. Här är ekonomens bästa tips.

    Så mycket kostar det att ha barn
  • Lov på liten budget

    Det kanske finns en förväntansbild att lov betyder semester? Eller att aktiviteter ska kosta pengar. Här kommer massor av tips du kan hitta på med ditt barn som inte kostar så mycket. 

    17 tips för ett lov på liten budget