Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Brandsäkra hemmet

Årligen inträffar tusentals bränder, ofta orsakade av elektriska fel, köksolyckor eller överhettning. Här kommer våra bästa tips hur du kan minimera risken för brand. 

Två kockar står och lagar mat i ett kök

En brand kan få förödande konsekvenser, och tänker man på brand så kanske eld och låga är det första som dyker upp i huvudet. Men faktum är att röken är minst lika farlig, och rent av dödlig. Tidig varning och snabb åtgärd är avgörande för att minimera skador. Läs mer av våra tips här. 

Så kan du undvika en brand

 1. Installera en brandvarnare

  Placera brandvarnare i varje sovrum och på varje våning. Testa dem regelbundet och byt ut batterierna årligen för att säkerställa optimal funktion.

 2. Skaffa brandsläckare och brandfilt

  Ha brandsläckare och brandfilt lättåtkomliga. Lär dig hur man använder dem och utbilda familjen om deras placering och användning.

 3. Håll koll på dina elektriska apparater

  Undvik överbelastning av uttag, håll elkablar i gott skick och stäng av apparater när de inte används. Minska risken för kortslutning genom att undvika lösa sladdar och trasiga kontakter.

 4. Laga mat på säkert sätt

  Lämna aldrig blicken från din matlagning. Använd timer och släck spisen när du lämnar köket. Vid fettbränder, använd en brandfilt eller brandsläckare – undvik vatten.

 5. Om du måste röka - gör det brandsäkert

  Rök endast utomhus och släck cigaretter ordentligt i en brandsäker behållare. Undvik att röka i sängen eller i närheten av brandfarliga material.

 6. Brandöva hemma

  Utveckla och öva en evakueringsplan. Alla i hemmet bör känna till nödutgångar och samlingsplats utanför. Repetera planen regelbundet.

Behöver du hemförsäkring?

Vi har en av Sveriges bästa hemförsäkringar enligt Konsumenternas.
Skydd för såväl hem och saker vi brand och inbrott.

Jämför försäkringar

Är det svårt att veta vilken försäkring du ska välja? 

Skillnad mellan säkerhet och katastrof

Genom att vidta dessa förebyggande åtgärder kan du avsevärt minska risken för bränder och skydda liv och egendom. Brandsäkerhet är en gemensam ansträngning som kräver medvetenhet och engagemang från alla medlemmar i hemmet. Ta inte lätt på dessa åtgärder – de kan vara skillnaden mellan säkerhet och katastrof.

Andra läste också

 • Skadedjur i hemmet - försäkra, förebygg och upptäck

  Skadedjur kan vara utmanande för hus- och lägenhetsägare. Men du kan ligga steget före. Här kommer våra tips på vad du kan göra för att minimera skada. 

  Skadedjur i hemmet - försäkra, förebygg och upptäck
 • Så kan du minska plasten i hemmet

  Hygienartiklar. Leksaker. Fleece-tröjor. Är du också trött på mängderna plast vi konsumerar och släpper ut i naturen? Så här kan du minska din plastanvändning hemma.

  Minska plasten i hemmet - tips