Fem pensionstips få tänker på
Att planera för pensionen är något många av oss tenderar att skjuta på, trots att det är en av de viktigaste finansiella planerna vi gör i livet. Förutom de grundläggande tipsen om att spara tidigt och välja rätt fond, finns det flera strategier och smarta val som inte är lika kända men som kan göra stor skillnad för din framtida ekonomi. Här är fem pensionstips få tänker på:
1. Utnyttja arbetsgivarens tjänstepension till max
Många svenskar är inte medvetna om att deras arbetsgivare betalar in till tjänstepensionen. I vissa fall kan du själv påverka hur mycket som sätts av till din pension genom att justera ditt pensionsavdrag, eller genom att välja tilläggsförsäkringar. Därför är det viktigt att kolla upp vad din arbetsgivare erbjuder och om det finns möjlighet att göra extra inbetalningar för att öka din framtida pension. Många missar också att göra en genomgång av tjänstepensionen med jämna mellanrum för att säkerställa att den är placerad på ett sätt som passar deras riskprofil.
2. Pensionen påverkas av bostadens värde
En faktor som många inte tänker på när de planerar för sin pension är hur mycket deras bostad är värd. Om du bor i en bostad som inte längre passar dina behov när du går i pension, kan en försäljning av den ge ett välkommet tillskott till pensionskapitalet. Alternativt kan du välja att bo kvar i bostaden och hyra ut ett rum eller till och med hela bostaden för att få extra inkomster. Om du har stora lån på bostaden kan det också vara värt att tänka på hur du planerar att amortera ner dem inför pensionen för att minska den framtida boendekostnaden.
3. Använd dig av flytt av pensionskapitalet
Många är inte medvetna om att de har möjlighet att flytta sitt pensionskapital mellan olika fonder eller pensionsförvaltare för att optimera sina investeringar. Det kan vara bra att göra en översyn av dina pensionstillgångar och överväga att flytta kapitalet till en bättre fond med lägre avgifter eller högre avkastning. Detta är särskilt viktigt om du har haft samma fond eller förvaltare under en längre tid, eftersom vissa pensionsplaner kan ha höga avgifter som äter upp din avkastning på lång sikt. En flytt av kapitalet kan ge ett ökat sparande på lång sikt.
Det kan också bli mer komplicerat att planera uttaget av din pension om du har bytt arbetsgivare flera gånger och tillhört olika avtalsområden. När du byter arbetsgivare kan du komma att omfattas av olika kollektivavtal och tjänstepensionsplaner, vilket kan göra det svårt att hålla koll på och planera för ett enhetligt uttag. Det kan även finnas olika regler för när och hur du kan börja ta ut din pension beroende på vilket avtal du tillhör. I dessa fall kan det vara en god idé att få hjälp av en pensionsexpert för att säkerställa att du optimerar både uttag och överföring av pensionskapitalet.
4. Tänk på efterlevnadsskyddet i din pension
Många missar att tänka på efterlevnadsskyddet när de planerar för sin pension. Efterlevnadsskydd innebär att om du går bort innan du har börjat ta ut hela din pension, kan dina närstående (t.ex. make, sambo eller barn) få ta del av delar av dina pensionsmedel. Detta kan vara en viktig trygghet för de som vill säkerställa att deras familj inte står utan ekonomiskt stöd. Men det är också viktigt att vara medveten om att ett efterlevnadsskydd ofta kan innebära lägre pension för dig själv, eftersom en del av kapitalet är avsett för att gå till de efterlevande. Att välja rätt typ av skydd och att förstå dess påverkan på både din egen och dina efterlevandes ekonomi är en viktig del av pensionsplaneringen.
5. Underskatta inte effekten av att börja spara tidigt
Alla vet att ju tidigare man börjar spara desto bättre, men få inser hur stor skillnad det kan göra att börja redan i 20- eller 30-årsåldern. Eftersom pensionssystemet bygger på ett långsiktigt sparande och effekten av ränta-på-ränta är så kraftfull, kan en insättning på 500 kronor i månaden under de första 10–15 åren göra en enorm skillnad när du väl är pensionär. I praktiken innebär detta att om du sparar 500 kronor per månad med en genomsnittlig avkastning på 7 % per år kan du ha sparat över en miljon kronor vid 65 års ålder. Har du barn kan detta vara ett viktigt tips att lära ut.
Sammanfattning
Det finns många faktorer att tänka på när du planerar för din pension. Förutom att vara medveten om de grundläggande delarna som allmän pension, tjänstepension och eget sparande, är det viktigt att ta reda på de dolda fördelarna och alternativ som kan hjälpa dig att få ett bättre liv som pensionär.
Genom att använda sig av tjänstepensioner, kapitalförsäkringar, flytt av pensionskapital och ett smart bostadsbeslut, kan du skapa en ekonomisk trygghet som ger frihet och flexibilitet när du väl når pensionsåldern.
Vill du ha hjälp att se över hur du kan maximera din pension - tveka inte att kontakta oss!