Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Högstadieelever får resa till riksdagen

Swedish parliament

För att ge alla högstadieelever i Avesta, Hedemora och Säters kommun en större förståelse för hur Sverige styrs och politikens roll möjliggör Södra Dalarnas Sparbank att alla högstadieelever kan besöka Riksdagens Demokrativerkstad en gång under sin tid på högstadiet. Första skola ut är Olympicaskolan i Hedemora som reser till Stockholm på torsdag 26 oktober.

I Demokrativerkstaden får eleverna inta rollen som folkvalda ledamöter i riksdagen. De samlar information, förhandlar med varandra och kommer fram till beslut för att lösa sitt uppdrag som folkvalda. Det går också att komplettera besöket i Demokrativerkstan med en visning av riksdagens kammare.

– Vi vill bidra till att eleverna förstår och har ett förtroende för det demokratiska systemet. Vi har satt av 1, 2 miljoner kronor för att genomföra resorna under tre år. Vår förhoppning är att detta blir en permanent satsning. Det här är resor som skolorna inte skulle ha möjlighet att göra annars, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.

– Det är en fantastisk möjlighet att jag får ta med mina elever på denna resa på torsdag. Vi åker med alla våra nior, totalt 39 elever. Att eleverna får pröva hur det är att vara ledamot i Sveriges riksdag och se riksdagen i verkligheten kommer att ge en annan dimension på samhällskunskapen. Sedan är det ju spännande i sig att åka till Stockholm, säger Annica Persson, lärare i so-ämnen på Olympicaskolan.

Besök klassen som ska åka

Det finns möjlighet att besöka de elever som ska åka under den förberedande lektionen inför resan. Lektionen hålls på tisdag 24 oktober kl. 12.40 på Olympicaskolan. Föranmälan till Therese.

Alla högstadieskolor i Avesta, Hedemora och Säters kommun har fått erbjudandet och är intresserade av att åka. Skolorna bokar själva vilken årskurs som ska få åka och när de vill åka. Södra Dalarnas Sparbank betalar bussresan, frukostpåse, lunch och mellanmålspåse.

Mer information om Demokrativerkstaden